biografie

hans_rademaker_hgh-7439

Ik ben in 1962 geboren in Willeskop. Dat ligt in de Lopikerwaard, tussen Oudewater en Montfoort. We hadden thuis geen boerderij maar een beestenboel en landelijk was het wel. We hadden veel gereedschap en materialen èn we mochten er ook aankomen. Mijn vader legde uit hoe dingen werken, hoe je een beitel slijpt en wet en dat je de schaaf op zijn kant op de werkbank legt. Ik was vaak in de schuur aan het knutselen.
Als kind wilde ik uitvinder worden. Na de basisschool wilde ik liever een vak met mijn handen leren dan een studievak. Het werd dus de LTS. Leren ging mij echter goed af en de MTS ( werktuigbouw) en stukje HTS volgden toch nog. Daarna heb ik vijf jaar gewerkt in de werktuigbouw; als constructie-plaatwerker, lasser, onderhoudsmonteur en technisch tekenaar. Op zich mooi werk maar ik miste iets. Het ontwerpen, creëren en uitpuzzelen van "mooie" dingen ontbrak. Dingen met een ziel, dingen die iets vertellen, die je ontroeren.
Om dat onder de knie te krijgen moest ik naar de Kunstacademie. Autonome kunst was nog te ver van mijn bed en het werd meubelontwerpen en meubelmaken. Daarin kan ik alles kwijt wat mij boeit. Liefde voor techniek. Aandacht voor vorm, verhouding en detail. Oog voor mens, samenleving en milieu. Kortom, helemaal mijn vak.

Hans Rademaker